vineri, 19 octombrie 2012

Pansajul câinelui

Periajul cainelui
Perierea câinelui

Pansajul reprezintă curățarea pielii și a părului de praf și alte impurități ce se depun în timpul lucrului pe corpul cățelului.

Câinele nepansat are o mâncărime continuă a pielii, datorită particulelor de praf amestecate cu secrețiile pielii care, fiind invadate de diverși microbi, se descompun, dând naștere unor produși care irită pielea, obligând câinele să se scarpine.


Pansajul cuprinde pieptănatul și periatul.


A. Pieptănatul

Pieptănatul este o măsură de întreținere a igienei obligatorie, care se execută cu ajutorul unor piepteni confecționați din diferite materiale (metal, os, plastic). Pieptenele trebuie să fie suficient de solid, cu dinții lungi și rari, rotunjiți, a căror lungime să fie de aproximativ  5 cm.

Pieptănatul începe asemănător periatului de la cap, părțile superioare ale corpului, apoi cele inferioare și, în final, membrele și coada.

Atât pentru pieptănat, cât și pentru periat, se folosesc ustensile special destinate unor asemenea operațiuni, individuale, netransmisibile altor câini.

Perioada mai dificilă în întreținerea câinelui din punct de vedere al perierii și pieptănării este primăvara și toamna, când, în general, năpârlește.

B.  Periatul

Periatul este operațiunea care se execută zilnic în vederea îndepărtării prafului, a firelor de păr moarte și a celulelor descuamate ale pielii.
Pentru periaj se folosesc perii din păr natural des, cu o lungime de 1,5 cm, dând aspectul unei țesale, cu părul mai dur sau mai moale, în funcție de grosimea blănii și desimea părului câinelui.
În prezent, sunt folosite frecvent și perii cu dinți de oțel sau plastic, special curbați și cu flexibilitate ridicată, montați pe o placă de plastic.

Periatul se face întotdeauna în sensul creșterii părului, cu o atenție deosebită în regiunea urechilor, organelor genitale și încheieturilor. Periatul începe de la nivelul capului, urmat de gât, regiunea spinării, pieptul, regiunile declive ale corpului, abdomenul și la urmă membrele. Este recomandabil ca, după încheierea periajului, sa se execute un ușor masaj corporal, fie cu ajutorul unei mănuși destinate acestui scop, fie cu ajutorul mâinii, pentru îmbunătățirea circulației periferice, a tonusului muscular și a funcționalității pielii.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu