sâmbătă, 14 aprilie 2012

Socializarea câinelui


Socializarea Rottweiler-ului
Cine pe cine iubește?
Prin socializarea puiului de rottweiler înțelegem procesul de adaptare a acestuia la mediul înconjurător, prin expunerea cățelului la interacțiuni cu persoane străine, alți câini și alte animale.
Socializarea are loc în perioada de dezvoltare a câinelui, înainte ca acesta să ajungă la maturitate și are un rol foarte important, chiar determinant asupra comportamentului.

Etapa inițială a socializării, numită și socializarea la grupa canină sau socializarea de cuib, are loc până la vârsta de 8 săptămâni, înainte de separarea de cuib. În această perioadă, puiul învață cum se comportă câinii, învață să primească mesaje și să reacționeze la ele, să muște și să fie mușcat. Folosind limbajul trupului, cățelul reușește să-și găsească un loc în ierarhia grupului, stabilind relații subordonare/dominare cu ceilalți pui.

La vârsta de 8 săptămâni și obligatoriu după imunizarea câinelui, acesta poate fi separat de cuib. Această perioadă, care coincide în general cu achiziționarea puiului și introducerea acestuia în noua familie, marchează începutul socializării la mediu.

Care este rolul sau, mai bine zis, aportul pe care trebuie să-l aducă stăpânul în procesul de socializare? Hai să vedem ce trebuie să faci tu, ca stăpân responsabil, pentru o bună socializare a cățelului tău:
  • puiul se scoate numai în lesă
  • primele plimbări vor fi scurte, apoi creștem progresiv durata acestora 
  • trebuie să avem la noi hrană uscată, cubulețe de cașcaval sau de carne de vită fiartă, cu care să recompensăm cățelul atunci când acesta merge corect în lesă 
  • nu lăsa niciodată pe nimeni să se joace cu câinele tău mai mult decât o faci tu – cățeii și bebelușii trezesc porniri afectuoase și multe persoane vor dori să-ți mângâie puiul și chiar să se joace cu el – acest lucru este OK în limita a câteva minute, pentru că formează în mintea câinelui asocieri pozitive în privința interacțiunii cu oamenii. Prea multă joacă și mângâiere dă naștere însă la dependență și sentimente de prietenie, iar acestea trebuie rezervate exclusiv membrilor familiei. 
  • socializarea implică multă, multă variație – expunerea progresivă la locuri noi, oameni noi, situații noi: trafic urban, scări, aglomerație, plimbări cu autoturismul familiei și cu mijloace de transport în comun, cu metroul. Un cățel familiarizat cu cât mai multe situații va fi mai puțin distras și speriat de ceea ce se întâmplă în mediul înconjurător, va fi mai puțin agresiv, mai receptiv la comenzile tale, va învăța mai ușor. 
  • socializarea corectă se împletește cu învățarea unor comportamente dezirabile: ne obișnuim cu prezența bicicliștilor și alergătorilor și învățăm nu le mai dăm palpitații, învățăm să nu mai mâncăm de pe jos etc;
Ține minte: timpul și importanța pe care o acorzi socializării cățelului reprezintă o investiție esențială pentru a avea ulterior o viață armonioasă și liniștită alături de câinele tău. 

Timpul nu se întoarce – un câine matur care nu a fost socializat când trebuia, cât a fost pui, îți va face probleme – și nu are nici o vină pentru asta!

Un comentariu: