miercuri, 24 octombrie 2012

Îngrijirea ochilor, urechilor, unghiilor și danturii

cap rottweiler
Îngrijirea ochilor, urechilor, unghiilor și danturii


Îngrijirea ochilor

Ochii vor fi curățați zilnic, dimineața, de secrețiile adunate la comisura pleoapelor, folosind o cârpă curată și moale, înmuiată în apă călduță. În cazul în care ochii prezintă o secreție purulentă în fiecare dimineață, trebuie să mergi cu rottweiler-ul la un medic specialist.
Îngrijirea urechilor

Se impune acordarea unei atenții deosebite zonei urechii medii și externe, expuse de multe ori unor traumatisme. 

Curățarea acestora se face cu ajutorul unei cârpe moi și uscate, iar cerumenul secretat în exces se îndepărtează cu un tampon de vată înmuiat în alcool. Neglijarea acestei operații poate duce la formarea dopurilor de ceară, cu efecte negative asupra urechilor și a câinelui în general. Se vor evita soluțiile care produc dureri sau iritații, cum sunt cele pe baza de eter și spirt.

În situațiile în care la nivelul urechii pătrund accidental corpuri străine, este bine să se apeleze la un specialist, pentru a evita unele accidente datorate lipsei de cunoștințe medicale și a utilizării unor ustensile neadecvate.

Îngrijirea danturii

Este obligatoriu lunar un examen al dinților. După vârsta de 4 ani, se depune un tartru dentar și acesta va fi înlăturat numai de medicul veterinar. Corpurile străine, bucățile de lemn sau oasele care rămân între dinți trebuie de asemenea extrase de urgență.

Îngrijirea dinților se face ușor dacă se administrează morcovi, pâine uscată și oase, care ajută la curățarea și întreținerea acestora.

La câinii mai în vârstă se poate întâlni destul de des prezența unor infencții ale dinților, precum și o putoare urâtă a gurii. În acest caz, este necesar un consult efectuat la un specialist și eventual intervenția chirurgicală ce se impune (de obicei, extracția dintelui).

Îngrijirea unghiilor

Cea mai bună metodă de întreținere a unghiilor este să-i acorzi câinelui spațiul și/sau timpul pentru a face suficientă mișcare. Câinii care se mișcă suficient își tocesc unghiile în mod natural, iar acestea își mențin o lungime relativ constantă.

Dacă tocirea nu este suficientă, se procedează la scurtarea lor, altfel deranjează câinele la mers. Controlul unghiilor se face la interval de 4 luni, iar scurtarea lor se face cu ajutorul unui clește special.

Se va acorda o atenție deosebită modului de scurtare a unghiilor, deoarece la acest nivel, vascularizarea este foarte pronunțată și se pot produce hemoragii.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu