joi, 18 octombrie 2012

Importanța igienei și toaletării câinelui

Curatarea cainelui
Igiena și toaletarea câinelui

După cum știm cu toții, câinele este un animal puțin pretențios, care se poate adapta la o gamă largă de condiții, fapt confirmat de răspândirea speciei în toate zonele și regiunile lumii.
La fel ca și omul, câinele intră în contact cu o multitudine de factori din mediul înconjurător, care obligă stăpânul să acorde acestuia, pe lângă hrănire și mișcare, o mare atenție măsurilor de întreținere a curățeniei, bunei funcționări a pielii și părului, labelor, organelor aferente văzului și auzului etc.

Câinii, pe lângă faptul că nu le pasă dacă se murdăresc și, în general, nu evită locurile insalubre, au chiar o atracție spre astfel de zone și foarte greu pot fi opriți și dezvățați datorită caracterului lor voluntar.

Un câine care nu este supus unei toaletări zilnice reprezintă un rezervor de praf și impurități ce există în preajma omului. În plus, părul și praful ce rămâne în urma câinelui constituie și o sursă de îmbolnăvire pentru om. Din acest motiv, zilnic trebuie alocat timp pentru îngrijirea și igienizarea câinelui și a adăpostului acestuia.

Igiena corporală are o deosebită importanță pentru toți câinii, inclusiv Rottweiler-ul, chiar dacă nu este o rasă cu păr lung. Toaletarea câinelui stimulează funcționalitatea pielii și, indirect, toate funcțiile interioare, reprezentând totodată și un mijloc eficient de prevenire a afecțiunilor cutanate, parazitare și iritabile ale pielii, cauzate de diferiți factori externi.

Igiena corporală presupune un examen sumar al corpului, pentru a depista la timp eventualele zgârieturi sau răni, prezența unor paraziți, a unor corpuri străine, urmată de o periere și pieptănare mai mult sau mai puțin intense.

La intervale scurte de timp, este recomandabil să se examineze și starea danturii, a unghiilor, ochilor și urechilor.

După întoarcerea de la activități desfășurate pe vreme ploioasă câinele va fi supus unei întrețineri ce constă între altele în spălarea părților murdare și apoi ștergerea cu ajutorul unui prosop. Se va face de asemenea o verificare a spațiilor interdigitale, a unghiilor și pernițelor, pentru a îndepărta eventualele corpuri străine, precum pietricele, scaieți, cioburi de sticlă, componente vegetale de plante cu toxicitate ridicata, vopsea, bitum, pătrunse la acest nivel.

Masurile de îngrijire igienica a rottweiler-ului sunt reprezentate de:
  • pansaj
  • baie
  • tuns
  • întreținerea urechilor, ochilor, danturii și unghiilor. 


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu