vineri, 20 ianuarie 2012

Predresaj - deplasarea in lesa

Deplasarea in lesa a Rottweiler-ului
Deplasarea in lesa

Momentul achiziționării cățelușului (de obicei în jurul vârstei de 2 luni) trebuie să coincidă cu primul cadou pe care-l veți face acestuia - zgarda. Aceasta trebuie să fie din piele sau din material textil și se lasă permanent la gâtul puiului.
După împroprietărirea cățelului cu zgarda, începem și obișnuirea cățelului cu lesa.

Obișnuirea cât mai timpurie a puiului de rottweiler cu deplasarea corectă în lesă este deosebit de importantă din mai multe puncte de vedere:
  • previne deplasarea stăpânului prin sistemul „2 pași pe talpă, 3 pași pe spate/burtă”, mai ales în sezonul rece, în condiții de zăpadă sau polei. La cât de multe persoane vedem în jur tractate de câini de talie mare după bunul plac al dulăilor, e limpede cât conștientizează stăpânii importanța dresajului și cine e de fapt stăpânul...
  • previne accidentarea câinelui care, în cazul în care se deplasează fără lesă poate fi lovit de mașini, se pate angaja în lupte cu alți câini sau se poate pierde
  • are un aport important în conștientizarea de către cățel a poziției sale de subordonare.
  • întârzierea obișnuirii câinelui cu deplasarea în lesă îngreunează mult acest proces, pentru că ne silește să lucrăm cu un rottweiler din ce în ce mai puternic, cu tendințe dominante și ne pune în situația de a folosi zgarda de forță pentru a-l controla.
Hai să vedem ce avem de făcut:
  • Cățelul nu trebuie să facă asocieri negative adiacente lesei. Pentru aceasta, nu vom pedepsi în nici un fel câinele care încă nu a învățat încă să meargă în lesă, vom folosi lesa doar pentru plimbare sau exerciții de dresaj și vom recompensa conformarea cățelului, astfel încât să formăm asocieri pozitive cu lesa.
  • Nu facem excepții - punem lesa ori de câte ori ieșim la plimbare, încă din casă/curte. După formarea obișnuinței, cățelul va aduce singur lesa pentru a fi scos la plimbare.
  • Lesa se ține în mâna stângă, și căutăm ca puiul să se deplaseze tot în stânga noastră - acest lucru îl va ajuta ulterior să deprindă mersul la pas.
  • În cazul în care cățelul trage de lesă, îl strigăm pe nume, apoi schimbăm direcția de deplasare către stânga sau dreapta și îl recompensăm imediat după ce ne urmează. Nu ne întoarcem către înapoi, pentru că asta ar însemna să tragem cățelul cu forța în direcția opusă, ceea ce ar determina asocieri negative și ar îngreuna dresajul.
  • Dacă cățelul se deplasează corect (lesa nu este întinsă) și ne întoarce capul pentru a ne privi, trebuie lăudat cu dărnicie pentru a-i întări astfel comportamentul.
  • La început ne limităm la plimbări scurte, astfel încât câinele să nu se plictisească.
  • Până la formarea și întărirea deprinderii cățelului de a se deplasa în lesă, ne vom limita la deplasarea în pas de manevră (dacă alergăm, încurajăm câinele să tragă de lesă pentru a alerga și mai repede).

2 comentarii:

  1. Salut.Gabi ma numesc.As avea o intrebare,nu stiu daca imi si vei raspunde la intrebare dar eu incerc.Am un rottweiler care are 2 luni si un pic,eu il am de o saptamana si am inceput sa il pun in lesa sa mearga in stanga mea la picior.Treaba e ca nu prea vrea nici cu vorba buna nici cu recompensa.Sa zicem ca merge doar cand vrea el foarte putin,in rest practic il trag si el patineaza.Eu l-am scos fara lesa aproape o saptamana si abea incepuse sa nu mai faca in casa,iar acum cred ca e foarte preocupat sa traga de lesa afara ca nu mai face nimic afara si a inceput sa faca iar in casa.Ceva sugestii?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Gabi, nu te descuraja după doar o săptămână, vârsta de 2 luni este OK pt. a începe exercițiile și dacă ești perseverent vei fi în cele din urmă și mulțumit de rezultate. Dacă îl târăști după tine nu e bine, va face asocieri negative - înseamnă că trageți amândoi în direcții diametral opuse, deci schimbă-i direcția de deplasare către lateral și recompensează-l imediat ce te urmează.
      Cățelușul nu are capacitatea de a-și menține mult timp atenția și interesul, după o perioadă de deplasare în lesă, lasă-l liber într-un loc nepericulos, în care să se relaxeze și să-și facă nevoile, apoi pune-i iar lesa și deplasați-vă înapoi acasă.

      Ștergere