marți, 16 octombrie 2012

Construirea padocului

Padoc rottweiler
Construirea padocului

Unul din cele mai importante considerente în construcția padocului este ca acesta să fie ușor de curățat și de întreținut. Podelele și pereții din lemn trebuie evitați din pricina așchiilor și pentru că sunt aproape imposibil de curățat și dezinfectat, iar podeaua din interiorul țarcului trebuie să fie o suprafață tare și ușor de spălat.
Amplasarea padocului

Prima ta grijă este să te sfătuiești cu un inspector în construcții de la primărie care, dacă îi place whisky-ul primit de la tine, te va învăța ce ai de făcut ca să eviți amenzile uriașe și demolarea construcției pe cheltuiala și pe paguba ta. Trebuie să ții cont că ceea ce e permis și acceptat ca firesc într-o gospodărie țărănească, ar putea să-ți atragă zeci de reclamații de la vecini într-un cartier de vile, iar reclamațiile se transformă în amenzi, dacă nu te acoperi bine cu hârtii.

Un alt factor foarte important în amplasarea padocului este direcția predominată din care bate vântul, pentru că nici tu și nici câinele tău nu vă doriți ca vântul să bată mai mereu prin ușa de la cușcă, sau ca toată zăpada viscolită să ajungă în padoc.

Umbra pe perioada verii este la fel de importantă. De asemenea, deși rottweiler-ul este o rasă care nu latră aiurea, câinele trebuie să vadă cât mai puțin din vecinătăți, pentru a nu fi tentat să latre la orice mișcare sesizată prin împrejurimi.

Podeaua padocului

Podeaua din beton este o alegere excelentă, dar trebuie construit cu grijă, astfel încât să se asigure o înclinație corectă și să se evite crăpăturile, declivitățile și neregularitățile, care constituie ascunzători pentru bacterii și paraziți. Lemnul absoarbe mai multă urină și miros de urină decât betonul, iar lemnul ud putrezește foarte repede, astfel că prețul inițial mai mare al podelei din beton este compensat de costurile de întreținere mai reduse, și curățarea mult mai ușoară.

Asigură o înclinare suficientă a podelei! O ridicare de 10 - 15 cm la o lungime de 3 m este minimă pentru a asigura o spălare ușoară.

Schema padoc
Schemă orientativă a padocului
Dacă folosești pietriș, răhățeii trebuie strânși în fiecare zi, chiar de mai multe ori pe zi dacă ai mai mulți câini pe o suprafață mai mică.

Uneori, câinii sapă găuri sau fac cărări în pietriș, în timp ce aleargă de colo colo prin țarc. De aceea, pietrișul trebuie nivelat, astfel încât apa să nu se acumuleze în ele, pentru că în apă se dezvoltă țânțarii și alte insecte urâte.

Nu trebuie să uităm de perioada iernii, când întreținerea podelei de beton a padocului este forte dificilă, pentru că nu poate fi spălată. Răhățeii au tendința să se lipească de beton, împreună cu zăpada și gheața. Soluția este amenajarea unui adăpost pe timp de iarnă care să ne scape de zăpadă și gheață, precum și achiziționarea unei raclete ascuțite și solide, cu care să poți îndepărta răhățeii și urina înghețată.

Că tot veni vorba de dejecții, trebuie să te hotărăști ce sistem vei folosi pentru a le debarasa, așa că hai să vedem ce variante ai la dispoziție:
  • dacă ești conectat la rețeaua publică de canalizare, poți opta pentru conectarea padocului printr-o scurgere la această rețea
  • în lipsa rețelei publice de canalizare, poți alege fie între conectarea la o fosă septică (a casei sau proprie padocurilor), fie culegerea manuală a răhățeilor și asigurarea unei zone de pietriș care asigure infiltrarea apei și a urinei în sol fără să se creeze noroi
Pereții și împrejmuirea padocului

Este recomandabilă și aici evitarea lemnului, cel puțin în partea de jos a adăpostului, și folosirea unor materiale impermeabile (plastic, fibră de sticlă etc.). De asemenea, este importantă blindarea cu tablă a tuturor colțurilor, pentru că mulți câini au obiceiul să roadă pereții cuștii și ai padocului în momentele de plictiseală.
Împrejmuirea padocului se realizează cu gard din bare metalice sau panouri de gard bordurat, iar în cazul padocurilor cu adăposturi multiple, gardul despărțitor trebuie întărit cu tablă sau alt material rezistent până la înălțimea de 70 cm, pentru a preveni rănirea câinilor ca urmare a conflictelor între vecini.

Acoperișul padocului

În privința acoperișului, e bine să alegi materiale care să nu se încingă, cum ar fi șindrila butuminoasă sau țigla. La polul opus se află tabla și plăcile din azbociment, care aduc un disconfort termic foarte neplăcut pe timp de vară.

Cușca

Cușca este adăpostul individual al câinelui și este construită din plastic, fibră de sticlă sau alte materiale, cu pereții rezistenți și bine fixați, cu o suprafață care să permită întoarcerea câinelui în interiorul ei.
Dimensiunile cuștii rottweiler-ului
Cușca pentru rottweiler
Cușca trebuie să fie amplasată la o înălțime de 15 - 20 cm de la podea, pentru a evita răceala acesteia și umezeala produsă de scurgerea apei din precipitații. De asemenea, cușca trebuie să fie bine izolată de intemperii și cu deschiderea la exterior nu prea mare, pentru a menține o temperatură corespunzătoare, îndeosebi în sezonul rece. Pe cât posibil, construirea cuștii se va face cu pereți dubli, iar între ei, se va introduce un material izolant, care va menține mai bine o temperatura relativ constantă. 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu