luni, 23 ianuarie 2012

Predresaj - Comanda AICI

Comanda AICI
Predresaj - Comanda AICI
Prima comandă pe care puiul de rottweiler trebuie să o învețe în cadrul predresajului este comanda „AICI”. Venirea la chemarea stăpânului este un reflex foarte important și se bazează pe instinctul cățelului de a se alătura haitei.
Pentru începerea exercițiului, alegem un loc liniștit, lipsit de stimuli, pentru că în procesul formării de deprinderi și reflexe avem nevoie de atenția necondiționată a cățelului. Un câine neatent, care nu se poate concentra, nu va da randament și vom risipi inutil timp și răbdare. Pentru pui în special, este indicat ca exercițiile de predresaj să fie introduse treptat, în casă sau în curte.

Exercițiul propriuzis este foarte simplu: facem câțiva pași înapoi și chemăm puiul folosind comanda „AICI”, însoțită de numele cățelului (ex: „Nero, AICI!”). Recompensăm cu entuziasm puiul când vine la comandă, folosind în acest scop mingea, hrana, lauda și mângâierea.

Important! Nu pedepsi niciodată cățelul dacă întârzie să vină la comandă și nu-l chema pentru a-l pedepsi. Venirea la stăpân nu trebuie să aibă urmări neplăcute niciodată.

Vedem deseori, prin parcuri, câte un stăpân care, exasperat de faptul că puiul nu vine imediat sau că a pornit într-o joacă nebună cu alți câini, îl cheamă, iar când într-un târziu cățelul se întoarce, stăpânul consideră că e isteț tare dacă-l pedepsește fix când ar trebui să-l laude. Data viitoare, fii sigur că puiul nu va reveni prea curând. Este și normal. De ce ar veni cu plăcere când chemarea pentru el înseamnă gata cu joaca, plecăm acasă sau, și mai rău, o chelfăneală zdravănă?

Recomandabil este să chemi cățelul destul de des la tine, să-l mângâi și să-l trimiți înapoi la joacă, de fiecare dată când vine. Repetă exercițiul de fiecare dată când mergeți în parc, chemându-l des, fără să-l oprești sau să-l iei acasă, și astfel vei avea un cățel care va reacționa cu entuziasm la comanda „AICI”, pentru că asocierea formată va fi una plăcută.

4 comentarii:

  1. Am un rottweiler de 2 ani care nu latra decat atunci cand doarme si atunci foarte rar. Ce pot sa fac?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Rottweiler-ul este o rasă silenționasă care se impune prin prezență și nu latră decât cu motiv, iar acest lucru este considerat de obicei o calitate. Mă intrigă faptul că vă doriți un rottweiler zgomotos, considerați că dumneavoastră și vecinii dumneavoastră aveți parte de prea multă liniște? Cumpărați-vă și un pechinez, latră și pentru rottweiler...

      Ștergere
  2. Nu are nimeni de vanzare un rottwiler in Nasaud?

    RăspundețiȘtergere
  3. pui rottweiler im Idrifoaia Mures

    RăspundețiȘtergere