sâmbătă, 27 octombrie 2012

Îmbăierea rottweiler-ului

Baia la rottweiler
Îmbăierea rottweiler-ului

Cu toate că în prezent există o gamă foarte diversificată de șampoane pentru câini, cu rol în reglarea glandelor sebacee, îmbăierea frecventă (la un interval mai mic de 2 luni) nu este recomandabilă pentru sănătatea pielii și a părului. Baia se face cu precădere în cazul în care câinele s-a murdărit cu noroi, fecale sau var, a intrat în zone cu praf sau funingine, în pânze de păianjen etc.
Când i se face baie, apa trebuie să ajungă doar până la abdomenul câinelui și să aibă aproximativ 35° C, ferind în același timp ochii, nasul și urechile. Pe fundul căzii în care se face îmbăierea, se pune un prosop sau o cârpă, pentru ca animalul să nu alunece.

Spălarea începe de la gât, împiedicând astfel trecerea unor paraziți de pe corp pe cap. În acest sens, se face o barieră de clăbuc pe gât care se lasă acolo până se spală corpul.

După șamponare, se freacă blana și apoi se clătește foarte bine cu dușul. După ce câinele s-a scuturat de apă, se șterge cu un prosop. 

După baie, mai ales în sezonul rece, câinele trebuie să rămână 1 - 2 ore într-o încăpere caldă care sa nu fie expusă la curenți de aer. Odată încheiată uscarea, se trece la perierea părului.

Cățeilor mai mici de 3 luni și femelelor după a II-a lună de gestație nu li se face baie generală. Deoarece rottweiler-ul este o rasă cu părul scurt, baia se va face mai rar, cu precădere în situații deosebite, pentru că perierea și ștergerea cu ajutorul unei cârpe ude sunt chiar mai folositoare decât baia.

Baia nu trebuie confundată cu dușurile ușoare făcute vara, cu scăldatul în lac sau în râu. În aceste situații, după scăldat, câinele se ține la soare până se usucă complet.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu