luni, 28 mai 2012

Rolul stresului în dresaj


Rolul stresului într-un dresaj eficient
Rolul stresului în dresaj
Înțelegerea mecanismului stresului și formarea abilității de a controla nivelul de stres al câinelui reprezintă aspecte esențiale pentru dezvoltarea armonioasă și sănătoasă a patrupedului. Un nivel ușor de tolerat este stimulativ și sănătos. Atunci însă când câinele este pus într-o situație dificilă, nivelul stresului tinde către negativ și starea de anxietate cuprinde animalul. Continuarea expunerii la acest nivel de stres sau, și mai rău, creșterea nivelului, pot duce la blocajul psihic al patrupedului.
Adaptarea cățelului la situații noi, parcurgerea unui program de predresaj și dresaj, precum și socializarea puiului implică expunerea acestuia la stres, așa că eficiența noastră în dresajul câinelui depinde în mod esențial de capacitatea de a controla nivelul de stres al animalului.

Stresul generează reacții fizice și psihice ale câinelui, ca răspuns la un anumit factor de stres. Reacțiile cățelului variază în funcție de nivelul de stres la care este supus și nu pot fi controlate de acesta. Atunci când cățelul este expus la stres, pulsul acestuia crește, la fel viteza de circulație a sângelui, iar respirația i se accelerează. Expunerea la stres timp îndelungat duce adesea la reacții nevrotice, imposibilitatea câinelui de a învăța și de a se adapta unor situații.

Pentru a avea eficiență în lucrul cu câinele, stresul la care acesta este supus trebuie să rămână în zona pozitivă, în care se manifestă prin hiperactivitate. Sub stres pozitiv, cățelul:
  • latră vehement
  • aleargă plin de voioșie pe lângă tine
  • anticipează unele comenzi
  • te apucă cu gura de mâini, încălțări sau haine
Cu alte cuvinte stresul pozitiv se traduce în nerăbdare și entuziasm. Spre deosebire de acesta, stresul negativ poate fi recunoscut prin faptul că rottweilerul:
  • are pupilele dilatate
  • ține capul nemișcat și urmărește cu ochii măriți tot ce se întâmplă în jur
  • îi transpiră labele atât de tare încât lasă urme pe teren uscat
  • corpul îi tremură vizibil
  • salivează excesiv
  • are mersul lăsat sub înălțimea normală
  • ține capul aplecat și coada între picioare, lipită de burtă
  • fuge de tine
  • pare obosit și vrea să se culce adesea
  • pare dezinteresat de ceea ce se întâmplă în jur
  • reacționează extrem de lent la comenzi
  • se dispune adesea în spatele tău
  • rămâne complet nemișcat, culcat, așezat sau în patru labe
În cazuri extreme, stresul negativ poate duce la urinare și defecare (uneori în formă diareică) sau chiar la automutilare.

Pentru un bun control al stresului, orice program de predresaj sau dresaj trebuie început în condiții de stres pozitiv, prin stimularea câinelui folosind mâncarea
.
Numai după ce câinele răspunde bine la comenzi în condițiile stresului pozitiv, se trece la formarea reflexelor, ceea ce implică stresul negativ. Limitele stresului trebuie să rămână ușor de tolerat, iar încrederea câinelui să fie întărită prin laude.

Stresul negativ își face apariția în dresaj odată cu introducerea corecției și concomitent cu scoaterea câinelui de pe recompensa cu mâncare. În această fază stăpânii se simt frustrați și au senzația că bat pasul pe loc, întrucât cățelul nu mai răspunde la fel de bine când nu mai este recompensat cu mâncare. Câinele percepe nervozitatea stăpânului și asta îi crește nesiguranța, ceea ce duce la o scădere și mai accentuată a randamentului.

Pentru a păstra stresul la un nivel rezonabil și a depăși cu succes această fază mai dificilă, trebuie să păstrezi ședința de lucru în limita a maxim un sfert de oră, cu pauze dese pentru fiecare exercițiu bine executat.

În cazul în care cățelul este stresat pozitiv excesiv și se manifestă prea exuberant (sare pe tine sau pe musafiri), temperează-l cu comenzile știute („ȘEZI”, „CULCAT”), folosind un ton calm și ușor distant. Nu atinge câinele, pentru că asta îi accentuează stresul pozitiv.

Dacă sesizezi o creștere a nivelului de stres negativ, oprește ședința de lucru și relaxează cățelul printr-un stimulent pozitiv (joacă, mâncare, minge), eventual masaj ușor și mângâiere.

NU pedepsi niciodată un câine stresat negativ! Nu vei avea alt rezultat decât sporirea stării de stres și blocajul cățelului.

2 comentarii:

  1. Rottweiler-ul este preferatul meu, mi se pare cel mai frumos caine ever. Impune respect, are blana aia lucioasa si boticul... bun de rupt ceva :). Poate cand o sa stau la casa nu intr-o garsoniera pispirica o sa imi iau si eu unul. Pana atunci, iti urmaresc sfaturile.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Corect! O atitudine responsabilă și matură care îmi place.

      Ștergere