Noul membru al familiei |
Predresajul și dresajul câinelui au ca obiectiv formarea deprinderilor câinelui de a acționa într-un anumit mod în anumite situații și la anumite comenzi, însă succesul acestor activități depinde în mod esențial de comportamentul tuturor membrilor familiei și implică și instruirea acestora, astfel încât atitudinea față de câine să fie corectă și unitară.
Din fericire, faptul că citești acest articol ar trebui să însemne faptul că ești o persoană dispusă să acorzi rottweiler-ului tău timpul, atenția și efortul pe care le merită și de care are nevoie. Percepția greșită că e suficient să plătești serviciile unui dresor pentru un număr variabil de ședințe, pentru ca apoi să lași relația cu rottweiler-ul în voia întâmplării, va avea consecințe dezastruoase la adresa cățelului nevinovat, care va ajunge, cel mai probabil, în situația ingrată de a fi îndepărtat din familia incapabilă să-l integreze.
Atitudinea corectă și responsabilă este înțelegerea și respectarea de către toți membrii familiei a câtorva reguli simple în relația cu rottweiler-ul:
- Lauda, mângâierea și hrana sunt stimulente foarte puternice pentru cățel. Ele trebuie folosite exclusiv ca recompense pentru formarea și întărirea reflexelor condiționate ale acestuia. Dacă capul familiei conduce programul de predresaj, însă soția și copii răsfață gratuit animalul, acordându-i stimulentele fără titlu de recompensă pentru un comportament dezirabil, toate eforturile dresorului vor fi compromise;
- Nici unul dintre membrii familiei nu trebuie să-i tolereze puiului un comportament care ar deranja la un câine adult. Este zadarnică încercarea de a impune cățelușului să nu sară pe oameni, să nu mănânce de pe masă sau să nu urce în pat ori pe canapea, dacă cerințele nu sunt aceleași din partea tuturor membrilor familiei. Comportamentul tuturor trebuie să fie unitar și consecvent încă din prima zi în care rottweiler-ul se alătură familiei, pentru a imprima de la început cățelului conduita dorită.
- Toată lumea trebuie să folosească aceleași comenzi. Folosirea sinonimelor este o sarcină grea chiar și pentru unii absolvenți de liceu, așa că e absurd să pretindem unui cățel să reacționeze corect când stăpânul ordonă „Aici!”, stăpâna „Vino!”, iar copii îl cheamă cu tradiționalul „Cuțu-cuțu!”. După însușirea execuției unei comenzi, ea va fi repetată de toți membrii familiei, pentru întărirea reflexului și conștientizarea de către pui a poziției sale de subordonare față de toți membrii familiei.
Știu că par lucruri simple și de bun simț, însă de foarte multe multe ori practica ne omoară. Chiar dacă n-ai mai avut câini până acum, poate că ai copii sau cunoști familii cu copii și ai văzut cu ochii tăi cât de greu e uneori să ajungă la un numitor comun tata cu mama și amândoi cu bunicii. Uneori e greu, însă trebuie să conștientizăm importanța acestor reguli pentru un dresaj reușit.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu