Bruce Fogle a sintetizat foarte bine în cartea sa ”The Dog's Mind" regulile de bază ale dresajului canin, așa că îmi permit să le reproduc, în traducere și adaptare proprie:
- Orice câine sănătos este capabil să învețe, indiferent de vârstă, cât timp bătrânețea nu i-a deteriorat funcțiile psihice.
- Dresajul cel mai eficient se face cu recompense adecvate și multă, multă răbdare. Recompensa se acordă în momentul efectuării exercițiului sau imediat după aceea.
- Recompensa intermitentă a unei acțiuni întărește reflexul și îl face mai greu de stins.
- Valoarea recompensei trebuie să fie direct proporțională cu precizia și intensitatea răspunsului din partea câinelui.
- Dresajul nu trebuie să depășească capacitatea psihică de efort a câinelui, astfel încât să rămână plăcut și eficient. Ședința de lucru nu trebuie să fie mai lungă de 10 minute. Se pot lucra maxim 3 ședințe pe zi. Un câine obosit nu va avea randament în învățare, iar efortul psihic îl obosește mult mai mult decât activitatea fizică.
- Primele exerciții se lucrează într-o zonă lipsită de stimuli puternici. Atunci când răspunsul este bun, se poate trece gradual într-o zonă cu stimuli, unde se repetă exercițiile deja lucrate.
- Câinele va învăța comenzile AICI, ȘEZI, CULCAT, PE LOC, PAS, în această ordine. În cazul în care un câine nu învață sau nu trece peste unul din exercițiile menționate, nu trebuie pedepsit, ci trebuie sa se revină la nivelul anterior și să se reia procesul învățării. Întotdeauna ședința trebuie finalizată cu un exercițiu pe care câinele îl lucrează corect, un bun prilej pentru a-l lăuda.
- Pentru a-i capta atenția, folosește numele câinelui. Comenzile, în general, trebuie să fie scurte și mereu aceleași.
- După ce câinele răspunde la comenzile unui membru al familiei, el trebuie să treacă printr-un program ce conține aceleași exerciții, (deja cunoscute) și cu ceilalți membri. În acest fel învață că, în ierarhia familiei, el nu are o poziție autoritară.
- Pedepsele nu dau întotdeauna rezultate. Ele trebuie să fie folosite cu multă atenție și discernământ. Tonul vocii și o privire insistentă asupra câinelui pot da rezultate de excepție.
- Fii consecvent! Întotdeauna utilizează aceeași comandă pentru un anumit exercițiu. Pretinde-i mereu câinelui să execute comanda la fel de precis și în aceeași manieră. Consecvența este cea are îți va aduce rezultate și în predresajul puilor. Consecvența își va spune cuvântul de la menținerea programului de alimentație și respectarea orelor de masă, până la păstrarea aceluiași ritm în cadrul fiecărei ședințe de lucru. Demonstrează consecvență în comenzi, atât în corecție, cât și în laudă, și te vei putea apoi bucura de rezultate excelente.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu